Özellikle büyük ve trafik sorunu yaşanan şehirlerde en iyi ulaşım seçenekelerinden bir tanesi elektrikli scooterlar oluyor. Eğer her gün belirli bir mesafeye seyahat ediyorsanız, rotanızda çok dik yokuşlar yoksa, çok uzun bir mesafe değilse sizin için de en ekonomik ve hızlı araçlardan biri elektrikli scooterlar olabilir.
Her ne kadar elektrikli scooterlar iyi birer ulaşım aracı olsa da bazı parçalarında sorunlar çıkabiliyor. Bunlardan bir tanesi de tabiki bataryaları olacaktır. İyi kullanılan bir batarya ortalama 3 sene kadar ömre sahipken, kötü kullanım sonucunda bu süre 1-2 sene aralığına düşebilir. İçeriğimizde hem scooter batarya tamiri hem de scooter bataryanızı verimli ve uzun ömürlü kullanmanızı sağlayacak birkaç tüyo bulabilirsiniz.
Sayfa İçindekiler
Elektrikli Scooter Bataryası Tamiri Nasıl Yapılır?
Elektrikli scooter bataryalarının en büyük sorunlarından bir tanesi menzilde kısalma yaşanmasıdır. Örneğin scooterınız ile 40km menzil yaparken, uzun süre kullanımlar sonucunda 30km menzile kadar düşüş yaşamış olabilirsiniz. Bu durum oldukça normal olmakla beraber yapılması gereken işlem bataryanın değiştirilmesi/yenilenmesi olacaktır.
Elektrikli scooterların içerisindeki bataryaların neredeyse tamamı lityum iyon kimyasına sahip hücrelerden oluşur. Bu hücreler zamanla ömrünü tamamladığında ya sıfır batarya satın alıp scooterınıza takıp kullanabilirsiniz yada sadece içerisindeki hücreleriyenileri ile değiştirip ilk günkü performansta kullanmaya devam edebilirsiniz.
Elektrikli Scooter Bataryası Yenileme İşlemi
Elektrikli scooter bataryaların içerisinde BMS (Battery Menagement System) adı verilen bir devre kartı bulunmaktadır. Bu kartın görevi pillerin aşırı şarj/deşarj olmasını engellemek, kısa devreye karşı koruma sağlamak, aşırı akım koruması sağlamak gibi görevleri bulunur. Bu devre kartı tahmin edeceğiniz üzere önemli maliyet kalemlerinden bir tanesidir. Dolayısıyla yeni batarya satın almak yerine sağlam BMS devrenizi kullanıp sadece pil hücrelerini değiştirerek daha uygun maliyetle bataryanızı sıfırlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için;
- Eski piller BMS devresinden ayrılır.
- Eğer varsa pilleri plastik tutuculardan ayırmak için punta telleri sökülür ve yuvasından çıkartılır.
- Yeni piller tekrar plastik tutuculara yerleştirilir ve doğru tel kullanımıyla tekrar puntalama işlemi yapılır.
- Puntalama işleminin ardından BMS devresi doğru sıralama ile bağlanır.
- Şarj ve deşarj testi yapılır.
- Pili izole edilerek kaplaması yapılır ve varsa kutusuna yerleştirilir.
Tüm bu işlemler sonrasında bataryanız ilk günkü menzile ulaşır ve çok daha uygun maliyetle kullanıma hazır hale gelir.
Elektrikli Scooter Şarj Almama Sorunu
Elektrikli scooterlarda yaşanan sorunlardan bir tanesi de şarj almama sorunudur. Bu durum genellikle BMS devresinin arızalanması sonucunda ortaya çıkar. Genellikle BMS devresinin değiştirilmesi ile onarım gerçekleşir.
Bir diğer seçenek ise bataryada kullanılan pil hücrelerinin dengesiz olmasından kaynaklanmasıdır. Örneğin; hücrelerin tamamı 3.7V olmasına rağmen bir hücre 2.5V ise pilin şarj almaması ve deşarj olmaması oldukça normaldir. Bu durumda balanslama işlemi yapılabilir. Ancak hücrelerden bazıları ömrünü tamamladıysa ve bu durum bu sebepten dolayı yaşanıyor ise scooter bataryasının yenilenmesi gerekecektir.
BMS devreleri pillere oranla daha uygun maliyetli oldukları için genellikle onarımları, pil yenilemeye oranla çok daha ekonomik olmaktadır.
Elektrikli Scooter Deşarj Olmama Sorunu
Bu durum genellikle BMS devresinin arızalanması sonucunda oluşmaktadır. BMS devresinin üzerindeki MOSFET’ler veya başka bir komponent arızalanmış olabilir. Bu durum genellikle pilin kısa devre yapılması, aşırı akımla deşarj edilmesi gibi durumlardan oluşabilir. Eğer piller sağlamsa ve dengesizlik yoksa sadece BMS değişimi ile bu sorunu gidermek mümkün olabilir.
Elektrikli Scooter Batarya Tamiri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bilindiği gibi lityum iyon piller oldukça tehlikeli hücrelerdir. Dolayısıyla yangın ve patlama riski taşırlar. Batarya oluşturulurken yapılan bir hata veya gözden kaçırılan herhangi bir husus büyük sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple batarya tamiri uzman ve yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır;
- Her bir hücrenin artı kutbu için izolasyon kağıdı kullanılmalıdır.
- Hücrelerin birbirleriyle bağlantıları arasında izolasyon malzemesi kullanılmalıdır.
- Kablolama işlemleri sonrasında kullanıma bağlı olarak herhangi bir soyulma ihtimali olmamalıdır.
- Batarya darbelere ve düşmeye karşı korumalı olmalıdır.
- Kullanılan bağlantı telleri sağlıklı bir şekilde puntalanmalı ve batarya gücüne uygun olmalıdır.
- Kullanılan piller, scooterın gücüne uygun olmalıdır.
Bunun gibi pek çok husus bulunmasıyla beraber montaj işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalı ve profesyonel kişilerce uygulanmalıdır. Teknik destek almak için web sitemiz üzerinden veya [email protected] mail adresi ile iletişim kurabilirsiniz.
Elektrikli Scooter Bataryası Yükseltme
Elektrikli scooter bataryalarının kapasitesi yükseltilebilir. Bu durum aynı boyuttaki ancak daha yüksek kapasiteli hücreler kullanılarak gerçekleştirilir. Örneğin, elektrikli scooterınız 2600mAh kapasiteli pillerden yapılmışsa bunun yerine 3500mAh’e kadar daha yüksek kapasiteli hücreler tercih edebiliriz. Bu sayede hücre başına yaklaşık %35 daha fazla menzil elde edilebilir. Buradaki tüketici tarafındaki en önemli husus maliyet ile kapasite oranını dengede tutmaktır.
Elektrikli Scooter Bataryası Nasıl Daha Verimli Kullanılabilir?
Scooter bataryasının ömrü, kullanım şekline, şarj düzenine ve bakıma göre değişebilir. Genellikle, Li-ion bataryalar 300-500 cycle (şarj – deşarj döngüsü) arasında ömürleri vardır. Bu nedenle, scooter bataryasının ömrünü uzatmak için şarj düzenini düzenli olarak kontrol etmek, düzenli olarak şarj etmek ve bataryayı sıcak ortamlardan uzak tutmak önemlidir. Bunun haricinde aşağıdaki noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
- Her kullanım sonrasında şarja takmak: Elektrikli scooterınız ile yaptığınız her yolculuk sonrası şarja takmak pil ömrünü uzatacaktır.
- Aşırı şarj etmemek: Pilleri aşırı şarj etmek ömürlerinin kısalmasına yol açar. Eğer mümkünse %80-90 aralığında dolduktan sonra şarjdan çekilmelidir.
- Pilleri soğukta ve sıcakta bekletmemek: Lityum iyon piller için en iyi sıcaklık oda sıcaklığıdır. 0 derecenin altında ve 35 derecenin üzerindeki hava koşullarında ömürleri azalabilir.
- Depolama şarjı: Eğer bataryanızı uzun süre kullanmayacaksanız %30 – %40 civarında dolu bir şekilde oda saklamanız en iyi koşul olacaktır.
- Aşırı güç çekmemek: Eğer scooterınıza iki kişi biniyorsanız, sürekli dik yokuşlar çıkıyorsanız bataryanızın gücünü sonuna kadar kullanıyorsunuz demektir. Bu durumda pillerin ömürlerinde azalma meydana gelebilir.
- Doğru şarj cihazı kullanmak: Şarj işlemi sırasında cihazın orjinal şarj aleti ile şarj etmek pil sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Kullanıma bağlı olarak ortalama 1-2 sene tam performansı olan scooter bataryalarının iyi kullanılması durumunda 2-3 sene civarında verim alınabilir.
Elektrikli Scooter Bataryasının Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Elektrikli scooter pili oldukça tehlikelidir. Özellikle şarjda uzun süreler boyunca bekletilmemelidir. Eğer bir aksilik yaşanırsa ve pil aşırı şarj olursa patlama durumu gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra doğrudan güneşe maruz kalmamalı ve sıcakta bırakılmamalıdır.
Elektrikli scooter bataryalarındaki yangın sebeplerinden bir tanesi ise kaza anında pilin kısa devre olmasıdır. Batarya darbe aldığında hasar görebilir ve kısa devre oluşabilir. Bu durumda patlama ve yanma ihtimali yüksektir. Eğer büyük bir kaza yaşanırsa scooterdan bir süre uzak durulmalı ve herhangi bir yanma durumu oluşmadığından emin olunmalıdır.
Elektrikli Scooter Bataryası Nasıl Şarj Edilir?
Scooter bataryasını doğru şekilde şarj etmek, bataryanın ömrünü ve performansını arttırmak için önemlidir. Öncelikle, scooter bataryasının şarj cihazının özellikleriyle uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Daha sonra, bataryayı tamamen boşaltmadan önce şarj etmeye başlamalısınız. Ayrıca, bataryayı düzenli olarak şarj etmek ve sıcak ortamlardan uzak tutmak, bataryanın ömrünü ve performansını arttırmak için önemlidir.
Elektrikli Scooter Bataryası Ne Zaman Değiştilmeli veya Tamir Edilmelidir?
Scooter bataryasının tamir veya değiştirme seçenekleri, bataryanın durumuna ve sorununa bağlı olarak değişebilir.
Tamir: Eğer scooter bataryasının sadece bazı parçaları arızalı ise veya batarya gücü düştüyse, o zaman tamir edilmesi mümkün olabilir. Örneğin, batarya içindeki BMS devresinin arızalanması, şarj soketinin kırılması gibi durumlarda tamir edilmesi iyi bir seçenek olacaktır.
Değiştirme: Eğer scooter bataryası tamamen arızalı ise veya ömrü sona ermişse, o zaman değiştirmek daha iyi bir seçenek olabilir. Örneğin, batarya içindeki tüm hücreler arızalı ise, ya da batarya çok eski ise, o zaman bataryayı tamamen değiştirmek daha iyi bir seçenek olabilir.
Değiştirme veya tamir kararını vermeden önce, scooter bataryasının durumunu ve sorunlarını tespit etmek önemlidir. Bu işlemi yapmak için, bir uzmana danışmak veya scooter bataryasını test etmek önemlidir. Ayrıca, değiştirme veya tamir kararını verirken, bataryanın ömrü, maliyet ve kullanım şekli gibi faktörleri de dikkate almalısınız.
En Sık Kullanılan Elektrikli Scooter Modelleri ve Bataryası
Türkiye’de bazı scooter modelleri çok rağbet görmektedir. Bu scooterların zamanla yaşadığı en büyük problemlerden bir tanesi bataryaların performansını kaybetmesidir. Dolayısıyla batarya yenileme işlemi yapılması gerekir. Sizin için bazı popüler modelleri derledik.
1. Xiaomi
Xiaomi marka scooterların bataryalarının bazılarının BMS devresinde yazılım bulunmaktadır. Bu yazılım farklı hücrelerden tekrar yenilenmesi durumunda çalışmama ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla emin olunmadan işleme başlanmaması gerekir. Tamir edilebilecek bataryaların bilgisini almak için web sitemiz üzerinden veya [email protected] mail adresinden biz ulaşabilirsiniz.
2.Onvo
Onvo en çok tercih edilen scooter markalarından bir tanesidir. Batarya yenileme işlemine uygun olmasıyla beraber oldukça pratik bir bataryaya sahiptir. Sağlam BMS değiştirilmeden sadece hücreler yenilenerek ilk günkü menzile ulaşılabilir. Bu sayede uygun maliyetler ile sıfır bataryaya sahip olabilirsiniz.
3.Volta
Ülkemizde üretilen scooter markalarından bir tanesi olan ve çok tercih edilen bir modeldir. Bataryaları genellikle basit yapıya sahiptir. Bazı modellerinde jel akü kullanılmaktadır. Jel akülü modeller tercihe göre LiFePO4 hücreler ile değiştirilebilir. Bu sayede çok daha uzun ömürlü bir batarya sahibi olabilirsiniz.
4. Citymate
Citymate son dönemlerde popülerleşmesiyle beraber hoverboard ve scooter modelleri üretmektedir. Genel yapıları itibari ile basit bataryalara sahiptirler. Bazı modellerinin menzili oldukça yüksektir, dolayısıyla pil adedi fazla olan modelleri de bulunmaktadır. Doğru yönlendirmek açısında bataryanın orjinalinin görülmesi faydalı olacaktır.
5. Cybersoul
Cybersoul her ne kadar diğer markalara oranla daha az duyulmuş olsa da oldukça kaliteli ürünlere sahiptir. Diğer modeller gibi lityum iyon pillerden oluşturulmuş bataryaya sahiptir. Yenileme işlemi için uygun bir bataryası vardır. Menzil azalması, şarj almama gibi durumlarda bizimle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.
Tüm sorularınız ve hizmetlerimizden bilgi almak için [email protected] ve web sitemizin sağ alt tarafındaki bölümden bizlere mesaj atarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca elektrikli bisiklet batarya tamiri için bu sayfamıza göz atabilirsiniz:
Elektrikli scooter bataryası nasıl depolanmalı?
Elektrikli scooter bataryası, %30-40 seviyesinde şarj edilmiş olarak, oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda depolanmalıdır. Ayrıca, batarya için özel bir batarya koruyucu kullanmak, batarya ömrünü uzatmak için faydalı olabilir.
Elektrikli scooter bataryası nasıl bakım yapılmalı?
Elektrikli scooter bataryasının bakımı, şarj düzenini kontrol etmek, düzenli olarak şarj etmek, sıcak ortamlardan uzak tutmak ve bataryayı doğru şekilde kullanmak gibi basit adımlarla yapılabilir.
Elektrikli scooter bataryası ne zaman değiştirilmeli?
Elektrikli scooter bataryası, ömrü sona erdikten sonra veya arızalı olduğunda değiştirilmelidir. Ayrıca, batarya ömrünün düştüğünü veya performansının düştüğünü fark ederseniz, bataryayı değiştirmeyi düşünebilrsiniz.
Elektrikli scooter bataryası ne kadar süreyle çalışabilir?
Elektrikli scooter bataryası genellikle 20-40 km arasında çalışabilir. Ancak, sürüş şekline, hıza, yol koşullarına ve scooter'ın diğer parçalarının performansına göre bu süre değişebilir. Ayrıca, batarya kapasitesi daha yüksekse, daha uzun süre çalışabilir.