Bilindiği üzere şarjlı matkapların içerisinde çeşitli kimyalara sahip pil grupları bulunmaktadır. Bu pil grupları ise zamanla performansını kaybeder ve ilk günkü kapasitesine hiçbir zaman tekrar ulaşamaz. Bu durumda yapılması gereken ise oldukça basittir. Şarjlı matkap batarya tamiri ömrünün bitmesini beklemek ve ömrünü tamamladıktan sonra ise pillerini yenilemektir.
Şarjlı matkap pil yenileme işlemi, özel pil puntalama makineleri kullanılarak yapılır. Bu pil grupları genellikle birbirine seri olarak bağlanır ve matkabın çalışma voltajına uyum sağlar. Bazı durumlarda ise matkabın çalışma süresini uzatmak için seri gruplara bir de paralel grup eklenir. Bu durumda ise matkabınızın motoru gerekli voltajı yakalar ama bu sefer çok daha uzun süre çalışacaktır.
Şarjlı matkap batarya tamiri yapmak sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Bunun yanı sıra pillerin kimyaları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Peki, bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler nedir? Bu sorunun cevabı için içeriğimizi okumaya devam edebilir ve matkap pili yenileme konusunda bilmeniz gerekenlerin tamamına ulaşabilirsiniz.
Sayfa İçindekiler
Şarjlı Matkap Batarya Çeşitleri Nelerdir?
Matkapların içerisinde bulunan motorlar yüksek akım çektiği için her pil çeşidi matkapta kullanmak için uygun değildir. Yaygın olarak kullanılan piller ise Ni-Cd (nikel kadminyum) ve Li-ion (lityum iyon) kimyasında olan pillerdir. Bu pillerin kendi aralarında birbirinden ayrılan özellikleri vardır.
Ni-Cd Şarjlı Matkap Pilleri
Ni-Cd matkap bataryaları eski teknoloji olarak kabul edilmektedir. Çok eski bir pil kimyası olmasıyla beraber zamanına göre kapasitesinin 3 katı (3C) veya daha fazlası kadar akım çekilmesine imkan sağlarlar. Bu özelliği sayesinde şarjlı süpürge pilleri, şarjlı matkap gibi yüksek güç gerektiren uygulamalarda sıklıkla kullanılırlar. Aynı zamanda ekonomik bir seçenektir. Bunun yanı sıra pillerin durduğu yerde kendi kendine boşalmaları Ni-MH (nikel metal hidrit) pillere göre çok daha azdır.
Ni-Cd pillerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. En büyük sorunlarından bir tanesi toksik madde olmalıdır. Dolayısıyla çevreye ciddi oranda zararı vardır. Bunun yanı sıra diğer pillere oranla enerji yoğunlukları düşüktür. Bu yüzden de hem ağır hem de hacim olarak çok fazla yer kaplamaktadır.
Ni-Cd pillerin bir diğer büyük sorunu ise pillerde hafıza etkisi bulunmasıdır. Bu duruma bağlı olarak pilleri tamamen deşarj etmeden tekrar şarja takmak ve aynı şekilde tam şarj olmadan şarjdan çıkartmak pillerin kapasitesini düşürecektir.
Kısaca Ni-Cd pilleri özetlemek gerekirse;
- Ekonomik pillerdir.
- Yüksek akım verebilir.
- Kendi kendine deşarj olma oranı düşüktür.
- Enerji yoğunlukları düşüktür.
- Toksik madde içerir.
- Hacmi büyük ve ağırdır.
- Kapasitesi düşüktür.
- Pillerde hafıza etkisi bulunur.
Li-ion Şarjlı Matkap Pilleri
Li-ion piller diğer pil çeşitlerine göre daha teknolojik olarak kabul edilebilir. Bu pillerin en büyük özellikleri enerji yoğunluklarının yüksek olmasıdır. Bu sayede az hacim kaplayarak çok fazla kapasite barındırabilirler. Aynı zamanda oldukça hafiftir. Bu hücreler ilk çıktıklarında çok maliyetli olsa da teknolojinin ilerlemesi ve seri üretimin hızlanmasıyla oldukça uygun fiyatlara ulaşmıştır. Bu özelliğinden dolayı günümüzde en sık kullanılan pil çeşitleri arasında yer almayı başarmıştır.
Lityum iyon piller kendi aralarında ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları kapasite olarak avantajlıyken bazıları yüksek akım verebilme (C rate) bakımından daha öndedir. Dolayısıyla şarjlı matkap bataryaları için yüksek akım verebilen hücreler tercih edilmelidir. Aksi halde piller ömrünü kısa süre içerisinde tamamlayabilir ve olması gerekenden daha fazla ısınabilir.
Li-ion hücrelerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan en önde geleni ise tehlikeli olmalarıdır. Uygun voltaj aralığında şarj edilmemesi, darbe alması, gerekenden fazla deşarj edilmesi, kısa devre olması durumlarında yanma, patlama veya ömrünün çok hızlı tükenmesine yol açabilir. Bu durumu engellemek için kesinlikle BMS devresi ile kullanılmaları gerekir. Her batarya grubu için uygun olan BMS devresi farklılık gösterebilir.
Kısaca Li-ion pilleri özetlemek gerekirse;
- Kısmen ekonomik sayılırlar.
- Yüksek akım verebilirler.
- Kendi kendine neredeyse hiç deşarj olmazlar.
- Enerji yoğunlukları en yüksek pillerden bir tanesidir.
- Hacimleri küçük ve hafiftirler.
- Kapasiteleri yüksektir.
- Pillerde hafıza etkisi yoktur, istenildiği zaman şarj – deşarj edilebilir.
- Kesinlikle BMS devresi ile kullanılmalıdır.
- Yanlış kullanımlarda yanıcı ve patlayıcı olabilirler.
- Uzman kişiler tarafından montajlanmalıdır.
Şarjlı Matkap Batarya Dönüşümü Yapılabilir Mi?
En sık merak edilen sorulardan bir tanesi Ni-Cd bataryaların Li-ion piller ile dönüşüm yapılıp yapılmayacağıdır. Bu sorunun cevabı; “dönüşüm yapılabilir” olsa da bilinmesi gereken bazı şeyler vardır. Örneğin; 12V’luk Ni-Cd pilleri Li-i0n’a dönüştürdükten sonra pillerin tam şarj olması için 12.6V DC gerilim gerekir. Eğer sizin mevcuttaki şarj aletiniz 12V gerilime sahipse pillerinizin %90 kadarını dolduracaktır. Geri kalan %10’luk kısım hiç bir zaman kullanılmayacaktır. Bu durum her ne kadar negatif görünse de Li-ion pillerin ömrünün uzamasına sebep olur. Dolayısıyla %10 kadar kapasite kaybı yaşarsınız ancak %30 oranında pillerin ömrü artacaktır.
Şarj adaptörünün yanı sıra kullanılacak BMS devresi doğru seçilmelidir. Şarjlı matkap bataryası için muhakkak yüksek amperli ve doğru seri sayısı olan bir BMS tercih edilmelidir. Eğer düşük akımlı bir BMS kullanılırsa matkabın yüksek akım çekmesiyle beraber pilleriniz çalışmayabilir veya BMS devrenizin üzerindeki güç elektroniği elemanları (FET vb.) olması gerekenden daha fazla ısınır.
Bir diğer önemli husus ise kullanılacak pillerin yüksek C oranına sahip olmasıdır. Yani pillerden yüksek akım çekilebilir olması gerekir. Örneğin; 2500mAh 5C bir pilden 2500*5 = 12500mA (12.5A) akım çekilebilir.
Şarjlı Matkap Batarya Ömrü Ne Kadardır?
Şarjlı matkapların ömürleri kimyasına, kullanım şekline, kullanılmama (boşta durma) zamanlarına göre ömürleri farklılık gösterebilir. Ni-Cd piller en ideal koşulda kullanılması durumunda 500-800 şarj – deşarj döngüsüne (cycle life*)kadar kullanılabilir. Bu süreden sonra kapasitesi hızla azalarak ömrünü tamamlar. Ancak Ni-Cd pillerde hafıza etkisi olduğu için, kapasiteleri zaman içerisinde de düşebilir. Bu yüzden bu piller muhakkak tamamen deşarj edildikten sonra şarja takılmalı ve tamamen şarj olduktan sonra kullanılmaya devam etmelidir.
Li-ion piller ise ortalama olarak 500 şarj – deşarj (cycle*) döngüsüne sahiptir. 500 cycle sonra kapasitesinin %80’ine ulaşır. Daha sonra yavaş yavaş kapasiteleri ve performansları düşer ve yenilenmeleri gerekir.
Cycle (şarj – deşarj döngüsü)* : Bir pilin tamamen şarj edildikten sonra tamamen deşarj edilmesine 1 cycle denir.
Şarjlı Matkaplar İçin En Performanslı Pil Nedir?
Şarjlı matkaplar için her iki pil kimyası da uygundur ancak Li-ion pillerde hafıza etkisi olmadığı ve daha yüksek akım verebildikleri için daha sık tercih edilmektedir. Buna bağlı olarak şarjlı matkap batarya dönüşümü de en çok gerçekleştiğimiz işlemlerden bir tanesidir.
Şarjlı Matkap Pili Nasıl Değiştirilir?
Şarjlı matkap pili değiştirmek çok zor bir işlem değildir ancak uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Herhangi bir aksi durum yaşanması halinde yangın çıkabilir, fiziksel (yanma vb.) hasar görebilir veya satın aldığınız ürünleri çöpe atmak durumunda kalabilirsiniz. Şarjlı matkap pili yenileme işlemi için pillerin birbirine doğru bir şekilde bağlanması gerekir. Pillerin bağlantıları için yüksek akım taşıyabilecek, kesit hesabı yapılmış saf nikel iletkenler kullanılmalıdır. Aksi halde pillerin arasında bulunan iletkenler fazlasıyla ısınabilir hatta yangına yol açabilir.
Pillerin birbirine bağlanması için iletken tellerin pillerin üzerine punta makinesi ile kaynaklanması gerekir. En sık yapılan hatalardan bir tanesi ise pillerin üzerine doğrudan tel veya kablo lehimleyerek pilleri birleştirmektir. Bu durum pillerin yüksek sıcaklığa ulaşmasına yol açar. Buna bağlı olarak pillerin ömrü azalır, özelliklerini kaybeder ve yangın veya patlamaya yol açabilir. Bunun için doğru ekipman kullanımı oldukça önemlidir.
Sık görülen hatalardan bir tanesi ise Li-ion piller için BMS devresi kullanmamaktır. Bu durumda piller aşırı şarj olabilir, aşırı deşarj olabilir ve yangın, patlama gibi durumlara yol açabilir. Eğer şarjlı matkap batarya tamirine ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilir ve profesyonel olarak destek alabilirsiniz.
Şarjlı Matkap Bataryası Nasıl Daha Uzun Ömürlü Kullanılır?
Bataryaların daha uzun ömürlü olması için iki pil türünü de ayırmak gerekir. Sırasıyla matkap bataryalarınızı nasıl daha uzun ömürlü kullanabileceğinizi anlatalım;
1. Ni-Cd Matkap Pilleri Nasıl Daha Uzun Ömürlü Olur?
- Ni-Cd piller kullanılmayacakları zaman tamamen boşaltılarak rafa kaldırılabilir.
- Piller tamamen bitmeden şarja takılmamalıdır.
- Piller tamamen şarj olmadan kullanılmamalıdır.
- İlk şarjı uzun süre bekletilmelidir.
2. Li-ion Matkap Pilleri Nasıl Daha Uzun Ömürlü Olur?
- Li-ion piller kullanılmayacakları zaman oda sıcaklığında %30 seviyesinde dolu bırakılarak saklanmalıdır.
- Piller tam bitmeden şarja takılmalıdır. Mümkünse her kullanımdan sonra şarja takılmalıdır. Tamamen boşalmasına izin verilmemelidir.
- Pillerin tamamen şarj olmaması %90 oranında dolu olduğunda şarjdan çekmek ömrünü biraz da olsa uzatacaktır.
- Her şarjdan ve deşarjdan sonra 10 dakika dinlendirilmelidir.
- Piller kendi kapasitesinin %20 (0.2C) kadar akım ile şarj edilmelidir.
Şarjlı Matkap İçin Uygun Pil Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Şarjlı matkaplar yüksek akım çeken cihazlar oldukları için muhakkak yüksek akım verebilen piller tercih edilmelidir. Yüksek akım veremeyen Li-ion piller şarjlı matkap için uygun değildir. Bunun haricinde kullanılacak BMS devresinin yüksek akımlı olması önemlidir. Aynı zamanda tercih edilecek olan pillerin iç direncinin düşük olması önemlidir. Şarjlı matkaplar için Ni-Cd ve Li-ion haricinde pil kullanmak sakıncalı olabilir.
Şarjlı Matkap Bataryası Tamiri & Değişimi Fiyatı
Şarjlı matkaplarda en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi pillerin ömrünü tamamlamış olmasıdır. Dolayısıyla genellikle 2 senede bir pillerin yenilenmesi gerekir. Firmamızda Bosch şarjlı matkap, Dewalt şarjlı matkap, Einhell, Stanley, Black & Decker, JCB gibi piyasada bulunan matkapların neredeyse tamamının pil yenileme ve batarya tamirini gerçekleştiriyoruz. Üstelik uygun fiyat politikamız sayesinde düşük maliyete yüksek performans alabiliyorsunuz. Uygun fiyatımızdan yaralanmak için iletişime geçebilirsiniz.
Profesyonel pil yenileme & batarya tamir hizmeti almak için bize ulaşmak çok kolay;
Whatsapp & Telefon: 0551 643 1555
Mail: [email protected]
Tüm sorularınız için çekinmeden iletişim kurabilirsiniz. Bir başka rehberimizde görüşmek üzere…
Her marka şarjlı matkap bataryası tamir edilir mi?
Ni-Cd kimyasina sahip olan her matkap bataryası tamir edilerek yenisi yapılabilir veya li-ion a dönüştürülebilir. Li-ion bataryalarda ise hemen hemen her modelin pil yenileme işlemi yapılabilmektedir. Bazı nadir modellerde yeni takılan piller çalışmayabilir.
Şarjlı matkap Li-ion dönüşümü yapıldığında matkap performansı artar mı?
Li-ion dönüşümü en sık yapılan işlemlerdendir. Genellikle Ni-Cd pillerin li-ion ile yenilenmesi sonucunda markaplarda tork artışı görülür. Ancak bu durum doğrudan pil ile alakalı değildir.
Şarjlı matkap bataryası nasıl kullanılmalıdır?
Ni-Cd bataryalar muhakkak tamamen şarj edilip kullanılmalı ve şarjı bitmeden tekrar şarja takilmamalidir. Li-ion piller için ise bu durum tam tersidir. Li-ion pillerin şarjı tamamen bitmeden şarja takılması pillerin ömrünü uzatır.
Yazının Son Güncellenme Tarihi: Ocak 11, 2024
Bilgilendirici yazı için teşekkürler sizle iletişime geçeceğim şarjlı matkaplarımdaki batarya sorunu için
Merhaba, şarjlı matkap batarya tamiri için 7/24 iletişime geçebilirsiniz. Whatsapp: 0551 643 1555 Mail: [email protected]
Dewalt 18V şarjlı matkabın pillerini tamir edebilir miyiz?
Merhaba, Dewalt için tamir yapabiliyoruz. Detaylı bilgi almak için şarjlı matkap bataryanızın fotoğrafını/modelini; Whatsapp: 0551 643 1555 – [email protected] adreslerinden birini göndererek bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba
Öncelikle böyle uzun açıklamaları sonuna kadar okumam normalde ama sizin bu açıklamaları yapmanız (Kendiniz bu işi yaptığınız halde bencillik yapmayıp insanları bilgilendirmeniz)çok hoşuma gitti.
En kısa zamanda sizinle iletişime geçip çalışmak isterim
İyi çalışmalar saygılar…