Elektrikli scooterlar her geçen gün yaygınlaşmaya devam ederken zamana bağlı olarak batarya tamiri ihtiyaçları da doğuyor. Kullanıma, zamana ve çevresel faktörlere bağlı olarak elektrikli scooter bataryaları ömrünü tamamlıyor ve elektrikli scooter batarya tamiri yapılması gerekiyor. Diğer bir seçenek ise yeni bir batarya satın alıp değiştirmek olacaktır ancak elektrikli scooterların ücreti en yüksek parçalarından bir tanesi bataryalarıdır. Dolayısıyla yeni bir batarya almak yerine elektrikli scooter batarya tamiri yaptırmak çok daha ekonomik ve ölçeklenebilir bir seçenek olacaktır. Bir diğer avantajı ise orjinal bataryadan daha uzun menzilli bataryalar üretilebilmesidir.
Sayfa İçindekiler
Elektrikli Scooter Batarya Tamiri
Elektrikli scooter batarya tamiri işlemi muhakkak işin ehli kişler tarafından yapılmalıdır. Aksi halde yanma/patlama gibi tehlikeli durumlar yaşanabilir. Lityum iyon bataryalar sanıldığından daha tehlikelidir ve geri dönülmez sonuçlara yol açabilir.
Elektrikli scooter bataryalarının pek çoğu lityum iyon hücrelerden (pillerden) oluşmaktadır. Bu piller hafif olmalarının yanı sıra yüksek enerji depolayabilirler. Dolayısıyla scooter gibi hafif elektrikli araçlar için en iyi seçenek lityum iyon bataryalar olacaktır. Bu bataryalar ömrünü tamamladıktan sonra batarya tamiri işlemi yapılarak nispeten daha uygun fiyatlarla onarım sağlanabilir. Elektrikli scooter batarya tamiri aşamaları ise şu şekildedir:
1. Batarya Test Aşaması
İlk olarak bataryanın sorunu tam olarak anlaşılmalı ve müşteri şikayetleri ile teyit edilmelidir. Bunun için batarya test cihazlarına bağlanarak kapasite, yük, sıcaklık gibi testleri yapılarak batarya durumu analiz edilir. Ayrıca hücreler arasındaki farklar da göz önünde bulundurulur ve batarya durumu anlaşılır.
2. Batarya İzolasyonunu Sökme Aşaması
Bataryalar üretildikten sonra uygun yalıtkan malzemeler ile izole edilir. Bu izolasyon sökülürken dikkatli olunmalı ve bataryaya zarar verilmemelidir. Aksi halde tehlikeli durumlar oluşabilir. Batarya yalıtkanları söküldükten sonra batarya üzerindeki deformasyonlar, paslanmalar, darbe gibi durumlar göz ile kontrol edilir.
3. Batarya Yenileme Aşaması
Batarya yenileme işlemi için eski hücreler yerinden sökülür ve yeni hücreler ile aynı yada daha yüksek kapasiteli batarya oluşturulur. Ardından eğer sağlam ise eski batarya üzerindeki BMS devresi sağlamsa yeni bataryaya montajlanabilir. Bu süreçte kullanılacak olan hücrelerin muhakkak aynı model, aynı üretim tarihli ve aynı banttan çıkmış olması gerekmektedir. Ayrıca hücrelerin her birinin gerilim ve iç direnç değerleri eşit olmalıdır. Aksi halde kısa vadede batarya sorunları kaçınılmaz olacaktır.
4. Batarya İzolasyon Aşaması
Batarya üretildikten sonra iyi bir şekilde izole edilmelidir. İzolasyon malzemesi olarak yanmaz plastik, epoksi FR4 levha, PVC kaplama kullanılabilir. Aynı zamanda yalıtkan özelliği yüksek kaplama malzemeleri de tercih edilmektedir. Bu işlemler bataryanın darbeye ve dışarıdan gelebilecek kısa devre durumlarına karşı koruma için yapılmaktadır.
5. Test Aşamaları
Batarya üretildikten sonra muhakkak test edilmelidir. Bu test sonucundaki değerler dikkatli bir şekilde incelenmeli ve batarya durumunun sağlıklı olduğundan emin olunması gerekmektedir. Bu testler arasında kapasite, sıcaklık, aşırı yük ve BMS fonksiyonlarının testi yer almalıdır.
Elektrikli Scooter Batarya Tamir Fiyatları
Elektrikli scooter batarya fiyatları değişkenlik göstermektedir. Bataryanın kapasitesine, montaj biçimine ve kullanılacak hücre modeline göre fiyatlar değişebilir. Genellikle elektrikli scooterların bataryası 36V – 5.2Ah, 36V – 7.8Ah, 48V 10.4Ah, 48V – 13Ah değerlerindedir. Bazı güçlü modellerde ise 60V olarak görülebilir.
Bu bataryaların içerisinde genellikle 18650 tipinde hücreler (piller) kullanılmaktadır. Günümüzde en çok üretilen lityum hücreler ise yine 18650 modelidir. Dolayısıyla nispeten daha ekonomik bir çözümdür. Elektrikli scooter batarya tamiri fiyatları hakkında ön bilgi sahibi olmanız için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. Ancak bu fiyatlar scooterınızın tipine göre değişiklik gösterebilir.
Batarya Gerilim – Kapasite Değeri | Minimum Fiyat | Maksimum Fiyat |
---|---|---|
36V 5.2Ah Lityum İyon Batarya | 50 USD | 90 USD |
36V 7.8Ah Lityum İyon Batarya | 75 USD | 150 USD |
36V 10.4Ah Lityum İyon Batarya | 100 USD | 190 USD |
36V 13Ah Lityum İyon Batarya | 130 USD | 220 USD |
48V 10.4Ah Lityum İyon Batarya | 130 USD | 220 USD |
48V 13Ah Lityum İyon Batarya | 160 USD | 260 USD |
60V 13Ah Lityum İyon Batarya | 210 USD | 320 USD |
60V 15.6Ah Lityum İyon Batarya | 250 USD | 390 USD |
Elektrikli Scooter Batarya Tamiri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elektrikli scooter batarya tamiri sadece işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Lityum iyon hücreler hakkında bilgi sahibi olmayan, bilinçsiz şekilde batarya tasarlamayı planlayan kişiler tarafından yapılan bataryalar kısa vadede sorun yaratacak ve kullanılmaz hale gelecektir. Aynı zamanda lityum iyon bataryalar oldukça tehlikelidir. Yanlış bir montaj durumunda yanma ve patlama riski oluşabilir.
Uzun ömürlü ve güvenli bir elektrikli scooter batarya tamiri yapmak için aşağıdaki etkenlere muhakkak uyulmalıdır.
1. Hücrelerin Eş Değerli Olması
Lityum iyon bataryası yapılırken hücreler gruplanır. Gruplanan bu hücrelerin ise aynı marka/model, aynı tarihli, aynı bantta üretilmiş olması ve en önemlisi gerilim ve iç direnç değerlerinin eşit olmasıdır. Aksi halde kısa vadede dengesizlikler yaşanabilir ve buna bağlı olarak bataryanız ömrünü kısa sürede tamamlayabilir.
2. İzolasyon
Elektrikli scooter bataryalarında en önemli hususlardan bir tanesi izolasyondur. Bir batarya hem üretim sürecinde hem de üretim tamamlandıktan sonra iyi bir şekilde izole edilmelidir. İzolasyon malzemesi olarak arpa kağıdı (barley paper), epoksi FR4, yanmaz plastik malzemeler tercih edilebilir.
3. Test Aşamaları
Her ne kadar her şey kusursuz ilerlese dahi hücre kimyalarından kaynaklı sorunlar doğabilir. Bu gibi durumları anlamak için ise muhakkak bataryanın test edilmesi gerekir. Bu testler sonucunda batarya karakteristiği incelenir ve kapasite değeri ortaya çıkar. Buradan yola çıkarak bataryanın verimli olup olmadığı anlaşılır. Dolayısıyla elektrikli scooter batarya tamiri sonrasında muhakkak test yapılması gereklidir.
4. Doğru Hücre Tercihi
Üretim esnasında scooter gücü ve menzili göz önünde bulundurularak hücre tercihi yapılmalıdır. Ayrıca müşterinin talebi üzerine menzil uzatılması gerekiyor ise buna göre bir hücre tercih edilmelidir. Hücre tercihi arasında Samsung, Panasonic, LG Chem gibi global markalar tercih edilebileceği gibi testleri yapılmış, datasheet verileri ile ulaşan farklı markaların kaliteli hücreleri de kullanılabilir.
Elektrikli Scooter Batarya Ömrü
Elektrikli scooterlarda lityum iyon batarya kullanılmaktadır. Bu bataryalar diğer batarya çeşitlerinde olduğu gibi zamanla kapasite kayıpları yaşatmaktadır. Dolayısıyla zamana bağlı olarak scooter modelinizin menzili kısalır ve bataryanız yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor demektir.
Lityum iyon bataryaların ömrü kullanıcıya bağlı olarak 2-5 sene civarında değişmektedir. Kötü kullanılmış bataryalar ise ortalama 1 seneden sonra sorun yaratmaya başlayacaktır. Lityum iyon bataryaların ömürleri cycle olarak ifade edilmektedir. 1 cycle, bataryanın bir kere şarj, ardından bir kere deşarj edilmesi anlamına gelmektedir. Ortalama olar lityum iyon bataryalar 500 cycle ömrüne sahiptir.
Elektrikli scooter bataryalarının ömürleri kullanıcının dikkatli kullanılmasına bağlı olarak daha uzun ömürlü olabilir. Aynı şekilde kullanıcının özensiz kullanması durumunda bu süre daha da kısa olabilir. Örneğin; doğru şekilde depolanmamış, sıvı/nem/rutubete maruz kalmış, şarj deşarj seviyeleri kontrol edilmemiş bir bataryanın ömrü çok daha kısa olacaktır.
Elektrikli Scooter Bataryası Nasıl Kullanılmalıdır? | Uzun Ömürlü Kullanma Tavsiyeleri
Bataryanın ömrünü uzatmak için özenli kullanılması gerekmektedir. Lityum iyon bataryalar eski batarya modellerine göre bazı farklılıklar içermektedir. Dolayısıyla diğer bataryalardan farklı şekilde kullanılmalı ve saklanmalıdır. Aşağıdaki tavsiyelerimize uyarak elektrikli scooter bataryanızın ömrünü uzatabilirsiniz.
- Kullandıktan sonra şarja takmak: Lityum iyon bataryalar düşük gerilimlerde depolamak için uygun değildir. Dolayısıyla boş bir şekilde bekletilmemeli ve mümkünse %40 seviyesinin altına düşmesine müsaade edilmemelidir.
- Tam şarj olmadan şarjdan çekmek: Tam deşarj olmak için uygun olmadıkları gibi aşırı şarj olmaya da meyilli değildirler. Mümkünse %80-%90 seviyesine geldikten sonra şarj cihazından ayrılmalıdır.
- Sıvı/Nem/Rutubete Karşı Korumak: Bataryanızı ne koşulda olursa olsun muhakkak sıvıya ve neme karşı korumanız gerekmektedir. Batarya içerisine sıvı temas etmesi durumunda bataryanızın iletkenleri paslanabilir, BMS devreniz ve bataryanız zarar görebilir.
- Depolama Koşulları: Elektrikli scooter bataryalarını depolamak için oda sıcaklığında %30-40 seviyesinde bırakılması gerekmektedir. Örneğin; kışın elektrikli scooterınızı kullanmıyorsanız bu koşullarda saklamanız ve mümkünse ayda bir kere kullanmanız gerekmektedir.
- Ortam Koşulları: Bataryalar aşırı soğuk ve aşırı sıcak için uygun değildir. Normal şartlarda -20 ile 65 °C arasında kullanılabilir ancak ideal kullanım sıcaklığı 20-35 °C’dir.
- Hızlı Şarjdan Kaçınmak: Bataryanızın ideal şarj süresi 5-6 saat olmalıdır. Eğer daha hızlı şarj olmasını istiyorsanız minimum tam şarj süresinin 2 saat sürmesi gerekmektedir. Aksi halde batarya ömrü kısalacaktır.
Elektrikli Scooter Bataryası Tamiri ile Yükseltme Yapılır Mı?
Kullanıcıların en merak ettiği sorulardan bir tanesi ise menzil arttırmanın mümkün olup olmamasıdır. Batarya yükseltme işlemi ile menzil uzatmak mümkündür. Burada batarya tamiri yapılırken, daha yüksek kapasiteli hücre kullanılabilir. Ayrıca eğer batarya kasasının içerisinde uygun alan varsa hücre sayısı arttırımına da gidilebilir. Dolayısıyla çoğu zaman batarya yükseltme işlemi mümkündür.
Burada dikkat edilmesi gereken konu mevcut bataryaya hücre eklenemeyeceğidir. Eğer batarya yükseltme işlemi yapılacaksa tamir esnasında karar verilmelidir. Aksi halde mevcut bataryaya hücre ekleyerek batarya yükseltme işlemi mümkün değildir. Bu tür işlemler her ne kadar çalışıyor gibi görünse de uzun vadede sorun yaratacaktır.
Popüler Elektrikli Scooter Modelleri ve Batarya Tamiri
Elektrikli scooterlara olan talep her geçen gün artıyor. Bunun üzerine pek çok farklı model elektrikli scooter bulunuyor ve yeni markalar da farklı modelde scooterlar piyasaya sürüyor. Tahmin edileceği üzere elektrikli scooterların en büyük sorunlarından bir tanesi bataryalarıdır. Bu bataryalar zamanla kapasite kaybı yaşayarak menzil kısalmaları yaşanıyor. Bu aşamada ise scooter batarya tamiri yapılması gerekmektedir.
Ülkemizde en çok tercih edilen scooter modelleri ise Onvo, Xiaomi, Citymate, Volta, Cybersoul ve Segway gibi markalar olarak görülmektedir. Bunun haricinde pek çok farklı model de bulunmaktadır. Hizmetlerimiz arasında neredeyse tüm scooter modelleri için elektrikli scooter batarya tamiri hizmeti vermekteyiz. Bataryatamiri.net olarak en kaliteli ürünler ve ekipmanlar kullanarak uygun fiyata kaliteli hizmet sunuyoruz. Tüm sorularınız ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için [email protected] ve web sitemizin sağ alt tarafındaki bölümden bizlere mesaj atarak ulaşabilirsiniz.
Elektrikli Scooter Batarya Yükseltme Yapılabilir Mi?
Elektrikli scooterların bataryalarında yükseltme işlemi yapılabilir. Yüksek kapasiteli hücreler kullanılarak daha uzun menzilli batarya tamiri yapılabilir.
Elektrikli Scooter Batarya Ömrü Ne Kadar?
İyi üretilmiş ve iyi kullanılmış elektrikli scooter bataryalarının ömrü 2-5 sene arasında performanslı bir şekilde kullanılabilir. Burada önemli olan kullanıcıların dikkatli bir şekilde kullanmasıdır.
Elektrikli Scooter Batarya Fiyatları Ne Kadar?
Elektrikli scooter batarya fiyatları modele göre farklılık göstermektedir. En önemli belirleyici nokta bataryanın kapasitesidir. Elektrikli scooter batarya fiyatları hakkında tahmini fiyatları görmek için içeriğimizde bulunan fiyat tablosunu inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazının Son Güncellenme Tarihi: Ocak 18, 2024
[…] Elektrikli Scooter Batarya Tamiri […]