Elektrikli bisiklet kullanım oranları her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle kalabalık şehirlerde ve trafiğin çok olduğu yerlerde en ekonomik ve hızlı çözümlerden bir tanesi oluyor. Tüm bu nedenler bir araya geldiğinde de elektrikli bisiklet kullanım oranları giderek artıyor.
Bisikletlerin artmasıyla beraber kullanılan piller de ömrünü tamamlıyor. Bir bisiklet pili düzenli olarak kullanıldığı taktirde ortalama 2 sene içerisinde ömrünü tamamlıyor. Piller ömrünü tamamladıktan sonra yenisiyle değişmesi gerekiyor. Elektrikli bisiklet pili değiştikten sonra ilk günkü performansına tekrar ulaşabiliyor.
Elektrikli bisiklet pilleri genellikle Li-ion (lityum iyon) kimyasına sahip olan 18650 pillerden yapılmaktadır. Bazı elektrikli bisikletlerin hacmi büyük olduğu için lityum iyon yerine jel akü de kullanılabilmektedir. Bu içeriğimizde bilmeniz gereken her şeye ulaşabilirsiniz.
Sayfa İçindekiler
Elektrikli Bisiklet Akü Çeşitleri Nelerdir?
Elektrikli bisiklet aküleri temelde üçe ayrılır. Bunlardan en çok kullanılanları Li-ion pillerden oluşmuş batarya gruplarıdır. Bir diğer çeşidi ise içerisinde jel akü bulunan modellerdir. Jel akülü bisikletler genellikle daha büyük ve kaba oldukları için motosikleti andırırlar. Diğer bisiklet pili çeşidi ise LiFePO4 (lityum demir fosfat) hücrelerden oluşturulmuş batarya gruplarıdır.
Her batarya grubunun kendi özgü avantajları ve dezavatajları bulunmaktadır. Bunları kısaca sıralamak gerekirse;
1.Li-ion Bataryaların Avantajları ve Dezavantajları
- Hacimleri küçüktür.
- Enerji yoğunluğu yüksektir.
- Diğer pillere göre daha hafiftir.
- Kolay ulaşılabilir.
- İdeal (sağlıklı) şarj süresi uzundur.
- Fiyatları kısmen pahalıdır.
- Uzman kişiler tarafından montajlanmalıdır.
2. LiFePO4 Bataryaların Avantajları ve Dezavantajları
- Diğerlerine göre daha yeni bir teknolojidir.
- Ömürleri diğerlerinden çok daha uzundur.
- Kısmen hızlı şarj olabilir.
- Kolay ulaşılabilir.
- Hacimleri kısmen büyüktür (Jel aküye göre çok daha küçük ve hafif).
- Uzman kişiler tarafından montajlanmalıdır.
3. Jel Akünün Avantajları ve Dezavantajları
- Diğerlerine göre daha ekonomiktir.
- Ömürleri LiFePO4’den kısadır.
- Kolay ulaşılabilir.
- Hacimleri ve kütlesi oldukça büyüktür.
- Montaj yapılması diğer seçeneklere göre daha kolaydır.
Bisikletimin Akü Tipini Nasıl Öğrenirim?
Elektrikli bisikletlerin aküleri birbirinden kolayca ayrılır. Öncelikle jel akü kullanılıyorsa akülerin yeri büyük bir alanı kaplar ve gözle görülebilir. Li-ion piller ile LiFePO4 piller ise kasa olarak benzerlikler taşıyabilir ancak üzerlerinde yazan etiketlerde “Rechargeable Lithium Ion (Li-ion) Battery” veya Rechargeable Lithium Iron Phosphate (LiFePO4) Battery” şeklinde ibare bulunur. Eğer herhangi bir bilgi yer almıyorsa iletişim numaramızdan veya mail üzerinden bizlere ulaşarak ücretsiz destek alabilirsiniz.
Elektrikli Bisiklet Aküleri Nasıl Çalışır?
Elektrikli bisikletlerin en önemli parçalarından bir tanesi pilleridir. Bisiklet üzerinde bulunan motora, motor sürücü üzerinden gerekli akımı ve voltajı vermekle görevlidir. Ayrıca bisikletin menzilini belirleyen en önemli etkendir.
Elektrikli bisiklet pilleri, genellikle 18650 li-ion hücrelerin birbirlerine seri ve paralel bağlanarak bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Pillerin seri bağlanmasıyla motorun çalışma gerilimi karşılanır. Paralel bağlanmasıyla da kapasite değeri belirlenir. Piller birbirine ne kadar çok paralel bağlanırsa bisikletin menzili aynı orantıda artacaktır.
Elektrikli Bisiklet Aküsü Nasıl Değişir?
Elektrikli bisiklet akülerini değiştirmek uzmanlık gerektiren bir konudur. Eğer jel akü kullanılıyor ise yeterli sayıda yeni akü alınarak eskileriyle aynı şekilde bağlantı sağlanıp doğrudan bağlanabilir. Ancak li-ion veya LiFePO4 gibi hücrelerden yapılmış olan bisiklet pillerini değiştirmek için uzmanlık ve doğru ekipman kullanmak gereklidir.
Temel olarak akünün baştan imal edilmesi için doğru sayıda doğru pil modelinden edinilerek bisikletin ihtiyacı olan çalışma gerilimine göre piller birbirine bağlanır. Pil bağlantıları tamamlandıktan sonra piller için koruma (BMS) kartı bağlanır ve tamamıyla izole edilir. Tüm işlemler bittikten sonra bitmiş olan pil grubu elektrikli bisiklete doğrudan bağlanır. Pillerinin yenilenmesini istediğiniz aküleriniz için veya hazır pil grubu satın almak için bize ulaşabilirsiniz.
Elektrikli Bisiklet Aküleri Nasıl Kullanılmalıdır? Elektrikli Bisiklet Aküsü Ömrü Uzatma
Elektrikli bisikletlerin en büyük sorunlarından bir tanesi ise pillerin ömrünü çok çabuk şekilde bitirmesidir. Bu durum aslında kullanıcılara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Pilinizin (li-ion) ömrünü uzatmak için bilinmesi gerekenler;
- Pilleri şarj etmek için tamamen boşaltılması beklenmemeli ve her kullanımdan sonra şarja takılmalıdır.
- Piller uzun süre kullanılmayacağında oda sıcaklığında %30 dolu şekilde saklanmalıdır.
- Piller soğuğa ve sıcağa maruz kalmamalıdır.
- Kesinlikle nemden, rutubetten ve sıvıdan uzak tutulmalıdır.
- Mümkünse pillerin toplam kapasitesinin %20 kadar akım ile şarj edilmelidir. Örn: 10Ah batarya için 2A (10*0,2) şarj cihazı kullanılmalıdır.
- Her şarj ve deşarj işleminden sonra muhakkak piller 10 dakika kadar dinlendirilmelidir.
En Sık Kullanılan Elektrikli Bisiklet Modelleri ve Aküleri
Elektrikli bisiklet pillerinin zaman içerisinde öldüğünü belirtmiştik. Bu süre jel aküler için çok kısa olmakla beraber li-ion hücrelerden oluşturulmuş pil grupları için biraz daha uzun sayılabilir. Ancak en nihayetinde zamanı geldiğinde ömürlerini tamamlarlar. Bu durumda pillerin yenisiyle değişmesi gerekir.
1. RKS Elektrikli Bisiklet Pili
Ülkemizde en çok kullanılan elektrikli bisiklet modelleri arasında RKS markası yer almaktadır. RKS’nin ürettiği bisikletler lityum iyon pillerden oluşturulmuş bir bataryaya sahiptir. Motosiklet benzeri büyük modellerinde ise jel aküler bulunmaktadır. Bu bataryalar ömrünü tamamladığında içerisindeki piller yenisiyle değiştirilerek en ekonomik yöntemler batarya ilk günkü haline çevrilebilir. Talep edilmesi halinde bisikletin menzilinin artmasını sağlayacak olan yüksek kapasiteli piller de kullanılabilir.
Jel akülü modeller için ise LiFePO4 hücreler kullanılarak yeni bir pil grubu yapılabilir. Böylece jel akülere göre çok daha uzun ömürlü bir seçenek olacaktır. LiFePO4 piller ortalama 5 sene boyunca tam performans çalışır. 10 sene sonunda ise ömürlerinin %70 kadarını tamamlamış olur.
2. Volta Elektrikli Bisiklet Aküsü
Volta ülkemizin en çok satan markaları arasında yer alıyor. Volta markasının modelleri genellikle jel akü barındırmaktadır. Bu aküleri LiFePO4 pil grubu ile değiştirmek uzun vadede çok daha ekonomik ve zahmetsiz bir çözüm olacaktır. Ayrıca Volta markasının lityum bataryalı bisikletleri de bulunmaktadır. Bu bisiklet pillerini yeni piller ile değiştirmek genellikle en iyi seçenektir.
3. Motolüx Elektrikli Bisiklet Aküsü
Motolüx modelleri genellikle jel akü ile çalışmaktadır. Diğer jel aküyle çalışan modellerde olduğu gibi Motolüx içinde LiFePO4 dönüşümü yapmak en mantıklı seçenek olacaktır. Ayrıca lityum iyon kullanan modelleri için de pil tamiri işlemi yapılabilir.
4. Yuki Elektrikli Bisiklet Aküsü
Yuki markasının da hem jel akülü hem de lityum iyon pillerden oluşan batarya paketli bulunmaktadır. Diğer modellerde olduğu için jel aküler yenisiyle değişebileceği gibi LiFePO4 hücreler ile değişim işlemi yapılabilir. Aynı zamanda lityum iyon pillerden oluşturulmuş batarya paketleri için de en ekonomik çözüm pil yenileme işlemi olacaktır.
5. Citycoco Elektrikli Bisiklet Pili
Ülkemizde en çok tercih edilen elektrikli bisikletler arasında Citycoco markası yer almaktadır. Citycoco modelleri şık tasarımlarıyla dikkat çekerek oldukça kullanıcı kazanmıştır. Bu modellerde lityum iyondan oluşturulmuş pil grupları bulunmaktadır. Piller performansını kaybettiğinde daha yüksek kapasiteli piller ile yenileme işlemi yapılabilir. Bu durumda menzil ve kullanım süresi de uzayacaktır.
Elektrikli Bisiklet Pili Yenileme Hizmeti
Elektrikli bisiklet pillerini yenilemek uzmanlık ve bilgi birikimi gerektiren bir işlemdir. Bazı durumlarda kullanıcılar bilinçsiz bir şekilde pilleri değiştirmek için girişimde bulunabiliyor, ancak aksi durumlar yaşanmasında yangın, patlama, BMS devresinin bozulması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Aynı zamanda pil değişimi işlemi profesyonel makineler ile yapılmalıdır. Aksi halde yapılan pil grubu risk teşkil edebilir veya ömrü kısa olabilir.
En uygun fiyatlara elektrikli bisiklet pili tamir hizmeti almak isterseniz Whatsapp hattımızdan veya [email protected] adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Elektrikli Bisiklet Akü Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak elektrikli bisiklet aküleri üçe ayrılır. Bunlar; jel akü, li-ion batarya ve LiFePO4 batarya şeklindedir.
En Sık Kullanılan Elektrikli Bisiklet Akü Çeşidi Hangisidir?
Genellikle elektrikli bisikletlerde li-ion bataryalar kullanılmaktadır. Hacim olarak daha büyük ve motosiklete benzeyen modellerde jel akü kullanımı daha yaygındır. Çok nadiren de olsa LiFePO4 batarya grupları da görülebilir.
Jel Aküler için LiFePO4 Dönüşümü Yapılabilir Mi?
Jel akü kullanan cihazlarda çok sık aralıklarla akülerin değişmesi gerekmektedir. Bunun yerine çok daha uzun ömürlü olan LiFePO4 pillerle batarya yaparak ortalama 5-10 sene kadar kullanım ömrüne ulaşabilirsiniz.
Arora 1500 lük ürün kullanıyorum 5 akülü menzil çekme sıkıntısı var lifepo 4 akü taktırmak istiyorum detaylı bilgi ve maliyeti nedir
Merhaba, LiFePO4 olarak yenileme yapabiliriz, mail adresinize dönüş yapılmıştır.